cambi

četvrtak, 16.10.2008.

Klapa Cambi iz Splita priprema tužbu protiv Pivača KUD-a Cambi iz Kaštel Kambelovca zbog zaštite imena klape koja se lani razdvojila na dvije frakcije, a svaka je od vokalnih skupina nastavila djelovati koristeći na ovaj ili onaj način ime Cambi.

Osam članova proslavljene klape koji za sebe tvrde da su protjerani iz matične skupine ovjenčane brojnim priznanjima, a ujedno ponajviše poznate po obradama Gibonnijevih pjesama, zaštitili su ime Cambi, registriravši se kao Udruga klape Cambi iz Splita.


Klapa Cambi / Joško Šupić / CROPIX


S druge strane, u Kaštel Kambelovcu trenutačno djeluju Pivači KUD-a Cambi s novim vokalistima i tek jednim članom iz nekadašnje postave predvođene umjetničkim voditeljem Rajimirom Kraljevićem. Javnost je, razumljivo, zbunjena...

- Postoji privremena sudska mjera zabrane korištenja imena klape Cambi, a dotični rade varijante s tim imenom. Nekada se pojavljuju kao Cambi, a nekad kao Pivači KUD-a Cambi, zavaravajući javnost, sudstvo i nas... Uz to, pojedini mediji sustavno prenose neistinu tko su i što su oni, jer se nikada nisu jasno očitovali kako nisu klapa Cambi. Oni su Pivači KUD-a Cambi ili Pivači KUD-a Brnistra, nije važno. No, pod imenom Cambi pojavljuju se na vrlo važnim klapskim događanjima na kojima se stvaraju ime i ugled klape, bilo da je riječ o koncertu klapa u pulskoj Areni proteklog vikenda ili kao što će to biti na koncertu “Ne damo te pismo naša” na Poljudu i Festivalu šansone u Šibeniku. Cijelo vrijeme manipuliraju, pa smo prisiljeni zatražiti sudsku zaštitu - kaže Teo Kapov, jedan od osnivača Cambija.

Kapov upozorava kako u klapi Cambi, registriranoj u Splitu, pjevaju gotovo svi članovi naširoko poznate vokalne skupine - prvi tenor Vlado Garić, Marko Lasić, jedan od osnivača Duško Britvić, Mislav Biočina, Emil Kožul, Ante Nikolić, te novi članovi Nikola Colnago i Toni Kesić.

- Na drugoj strani ostao je samo Jozo Delaš koji također ima četrnaest godina staža u klapi i sve nagrade, a njemu se priključilo novih osam pjevača pod vodstvom Rajimira Kraljevića koji za svoj posao jedini prima plaću. I manipulira... Naravno, sve nastupe i gostovanja dogovara voditelj Kraljević. Svi su organizatori raznih manifestacija upozoreni kako postoji privremena sudska mjera kojom se toj skupini zabranjuje korištenje imena klapa Cambi, no manipulacije se svejedno događaju - žali se Kapov, uz napomenu kako su cambijevci iz Splita amateri koji sve plaćaju sami, dok Pivačima KUD-a Cambi troškove pokriva Gradsko poglavarstvo Kaštela.

- 18:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

klapa << Cambi >> Kaštel Kambelovac

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost


Klapa Cambi osnovana je 1987. godine i od tada je u sastavu KUD-a "Cambi" iz Kaštel Kambelovca. Naziv potječe od prezimena plemićke obitelji Cambi. Klapa postaje široj publici poznata 1991. godine svojim prvim nastupom u Omišu na Festivalu dalmatinskih klapa. Jedna je od najpoznatijih i najboljih dalmatinskih klapa što potvrđuju mnogobrojni pozivi za nastupe od kojih se izdvajaju:


poziv od Talijana za nastup na Festivalu u Veroni (travanj, 1998.) gdje postaju apsolutni pobjednici

poziv grada Komiže da ih zastupa na svjetskoj izložbi u Portugalu (lipanj 1998.)

poziv iseljenika za nastup u Kanadi (listopad 1998.)

Pored Omiša, klapa je s uspjehom nastupala i na festivalima u Klisu, Skradinu, Bibinju, Sv. Filipu i Jakovu, a posebno značajni i uspješni nastupi bili su na Festivalu "Bašćinski glasi" u Rijeci i koncertu dalmatinskih klapa u Zagrebu. Pod ravnanjem maestra prof. Rajmira Kraljevića, klapa je izdala prvi nosač zvuka "Lipa slika" na kojem izvodi pjesme Zdenka Runjića, Tomislava Zuppe i Jakše Fiamenga. Nosač zvuka je kruna dosadašnjeg amaterskog rada klape "Cambi" i daljnji poticaj u njegovanju i razvijanju dalmatinske pjesme. Prijašnji član klape bio je bas Vedran Piplović.

Najaca postava bila je :
1. Tenor: Špiro Jurić
2. Tenor: Željan Smoje
2. Tenor: Duško Britvić
2. Tenor: Jozo Delaš
Bariton: Petar Miran
Bariton: Emil Karuza
Bariton: Teo Kapov
Bas: Ante Nikolić
Bas: Joško Matković
Bas: Grgo Studin

nakon nekog vremena Špiro kao najjacci tenor u hrvatskoj je posao u Vokaliste salone.
tada je dosap:
1.tenor: Vlado Garić

Vlado Garić se početkom lita ( 28.05.2007) nije pojavija na probi nego je posla Lasića da ga mjenja.
Radi neslaganja u klapi Cambi su se raspali.I donedavno je dosla cijela nova postava s prvim tenorom Tedijem.
TEDI je dosao kao prvi tenor iz klape Crikvenice.
KLAPA Cambi nesmije se vodit pod imenom KLAPA <> sad se navodi kao PIVAČKI KUD-A CAMBI.
- 17:36 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.